Pakhuis

Concept

Brasserie Pakhuis is een vertrouwde waarde in Gent. De grote brasserie bestaat 25 jaar maar wil zijn publiek blijven verrassen. “We blijven ook investeren in onze zaak”, vertelt chef Koen Lefever. “Zo hebben we recent onze koude keuken in de zaal geïntegreerd, met onder meer een nieuwe wand vol hoge glazen koelkasten, waarin de klanten onze verse producten kunnen zien liggen. Dat staaltje van technisch vernuft werd perfect uitgewerkt door het team van Bossuyt Horeca Interiors.”

Een steeg vlak onder de torens van Gent leidt naar de sfeervolle brasserie Pakhuis. Deze horecazaak, ondergebracht in een voormalige opslagplaats, ademt historiek uit. Impressionante architectuur wordt hier gecombineerd met smaakvolle gastronomie. Chef Koen Lefever staat al 14 jaar in de zaak en blijft gedreven zoeken naar vernieuwing: “Ik sta graag in de keuken maar ik zoek nog steeds naar nieuwe impulsen zowel voor de kaart als voor de zaal. Het is een imposant en vrij tijdloos kader, waar we respectvol mee omspringen.”

Pakhuis
Pakhuis
"Bossuyt heeft creativiteit, techniciteit en al het praktische weten te verzoenen en rekening gehouden met de andere betrokken partijen. "
Pakhuis
Pakhuis
Pakhuis
Pakhuis

Design

Een tijd geleden kreeg de chef een nieuw idee. De oesterbar, waar de brasserie voor bekend staat, had na 25 jaar zijn beste tijd gehad. “Dat heeft mij doen nadenken over een ander en beter alternatief. En zo is, samen met het team, het idee gegroeid om een koelwand in te richten met grote, glazen koelkasten waar we onze producten kunnen tonen aan het publiek”, vertelt Koen. “We zijn zo fier op de verse ingrediënten waar we mee werken, op de lokale producten die we inkopen, op het vlees van onze eigen boerderij… Dat wilden we nu ook overbrengen in de zaal.”  

Het idee was één ding, maar tussen droom en praktijk bleken heel wat technische uitdagingen overbrugd te moeten worden. “Het bleek inderdaad simpeler gezegd dan gedaan. We zijn met ons idee naar verschillende bedrijven gestapt, maar kwamen tot de vaststelling dat het concept van de architect, het maatwerk en de zeer technische aspecten rond koeling en aansluitingen voor de meesten niet te realiseren was.”

Uiteindelijk stak Koen zijn licht op bij enkele andere zaken en via een vroegere kennis kwam hij in contact met Bossuyt. “Ik ben het gesprek met hen aangegaan en ik voelde vanaf het eerste moment dat het goed zat. Tom Bossuyt was als zaakvoerder persoonlijk betrokken. Ik merkte ook dat zijn team bijzonder veel aandacht besteedde aan de techniciteit van het dossier. De architect had al een creatie getekend en dus was technische knowhow net wat we nodig hadden om het project te laten slagen en er ook iets werkbaars van te maken voor onze medewerkers”, aldus Koen Lefever.  

Pakhuis
Pakhuis

Creation

Chef Koen wist de aanpak van Bossuyt duidelijk te smaken. “We hebben zeer veel gesprekken gevoerd over hoe we de zaken zouden aanpakken. Architect Stéphane Boens had zijn eisen over de integratie in het geheel van het gebouw, ik had mijn eisen met betrekking tot de voedselveiligheid en het werkcomfort en daarnaast was er vele technische aspecten om de koelwand te kunnen realiseren. Voor mij is het team van Bossuyt er perfect in geslaagd om dat allemaal samen te brengen in een goed concept. Ze hebben creativiteit, techniciteit en al het praktische weten te verzoenen en rekening gehouden met de andere betrokken partijen. En ik besef echt wel dat dit een huzarenstuk is geweest.”

Daarbovenop kwam de uitdaging om de brasserie open te houden tijdens de werkzaamheden. Koen Lefever: “We hebben een goeie planning opgesteld en dankzij verschuifbare panelen rond de werfzone, kon de brasserie blijven draaien. Er waren heel wat afspraken nodig, maar ik heb ook tijdens de uitvoering de drive gevoeld bij de mensen van Bossuyt om dit uitdagende project tot in de puntjes correct uit te voeren. Bossuyt heeft dus niet alleen veel technische knowhow. Van de tekenaar tot de plaatser, van de zaakvoerder tot de onderhoudstechnicus: allemaal zijn ze net zo gedreven als wij om goed werk te leveren. Dat is een verademing!”

De chef is fier nu zijn idee werkelijkheid is geworden en de klanten de dagverse ingrediënten kunnen bewonderen in de koelwand. “Dit is echt wat ik wilde. De realisatie was een uitdaging, maar je merkte ook dat ze bij Bossuyt fier waren om dit te mogen doen”, glimlacht Koen. “En wat ik trouwens ook op prijs stel, is de opvolging. Als er een klein probleempje moet worden opgelost, komt er snel een technicus langs. En die checkt meteen ook nog even de instellingen van de koelwand. Wel, dat is een instelling die ik maar bij weinig firma’s tegenkom. Als we nog eens gaan verbouwen, ga ik dus zeker met Bossuyt spreken.”

Pakhuis
Pakhuis
Gelijkaardige realisaties
Bossuwé

Kortrijk



Bekijk dit project  
Organic Vision

Oostende



Bekijk dit project  
Viva Sara Kaffée

Brugge



Bekijk dit project  
Kofika

Antwerpen



Bekijk dit project  
Blijf op de hoogte van de laatste trends

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang maandelijks een update van onze nieuwste projecten en de laatste trends.

 
Deze website gebruikt cookies

Deze website gebruikt cookies. Sommige cookies zijn noodzakelijk om de website goed te doen functioneren en kan je niet weigeren als je deze site wil bezoeken. Andere cookies gebruiken we voor analysedoeleinden. Deze kan je weigeren indien je dit wenst.

Meer informatie over cookies