Contact

Atelier co-pains

De franchiseketen Atelier Co-Pains zag het licht in volle coronapandemie. Bakker-patissier Serge Lamoral bundelde de krachten met ondernemer Patrick Biscop om een nieuw bakkerijconcept in de markt te zetten: een belevingswinkel waar ambachtelijke voedingsspecialisten samenwerken. Het werd meteen een schot in de roos. “En dat is mede te danken aan de inrichting en visuele uitwerking van onze ideeën. De teams van Bossuyt-Lemmens hebben knappe winkeldesigns uitgewerkt en zorgen telkens voor een afwerking tot in de puntjes”, getuigt Serge Lamoral.

Serge Lamoral is een jonge, ondernemende bakker. In 2019 werd hij door Unizo nog verkozen tot ‘Starter van het Jaar’ met het bedrijfje Pastry Solutions. Intussen werkt hij volop aan de uitrol van zijn franchiseketen Atelier Co-Pains. “Als tiener ontdekte ik de liefde voor bakken en ijs maken. De bakkerijschool was dan ook een logische keuze. En hoewel mijn ouders geen ondernemers zijn, heb ik altijd wel die drive gevoeld om zelf iets te realiseren. Zo is ook het idee gegroeid om een nieuw bakkerijconcept te starten. Daarvoor werk ik samen met Patrick Biscop van Brood & Banket Service, een man met 30 jaar ervaring in de sector.”

Het idee rijpte in volle coronaperiode. In Schoten kwam een bakkerij te koop en Serge, zelf actief in Brasschaat, zag zijn kans. “De winkel in Schoten beschikte over een zeer grote oppervlakte, veel te veel voor een bakkerij alleen. Daarom besliste ik de ruimte te delen met andere voedingsspecialisten, zodat we elkaar konden versterken. De ambachtelijke roomijsproducent Geybels zag het meteen zitten. En ook Butcherie Jef stapte mee in het idee. Zo kwam Co-Pains tot leven, een naam met een knipoog naar de vriendschap en naar onze bakkerij.”

Atelier co-pains
Atelier co-pains
Atelier co-pains
Atelier co-pains
Atelier co-pains
Atelier co-pains
Atelier co-pains
Atelier co-pains
Atelier co-pains
Atelier co-pains
Atelier co-pains
Atelier co-pains

Een concept aangepast aan elke winkel

Dat concept moest vervolgens vertaald worden in een aangepast, uitnodigend winkelinterieur. “We moesten het pand opfrissen en we hadden nood aan een uitgekiende inrichting en winkelbeleving, zonder grote verbouwingen. Daarvoor heb ik een beroep gedaan op de teams van Bossuyt-Lemmens. Ik kende hen al uit het verleden en wist dat zij geknipt waren voor deze opdracht. Ze kennen de bakkerijsector door en door, ze luisteren welke richting je uit wil en ze zijn een krak in design en belevingsconcepten”, aldus Serge Lamoral. 

Beleving is het sleutelwoord voor Atelier Co-Pains: “Wij gaan voor hoge kwaliteit, maar we blijven toegankelijk, we zijn geen luxebakker. De sfeer die we nastreven is vrolijk, licht, vriendschappelijk met ons mannetje als mascotte. Iedereen moet met de glimlach buiten gaan, nadat hij of zij bij onze ambachtelijke mede-copains inkopen heeft gedaan. Bossuyt-Lemmens helpt ons bij elke nieuwe vestiging om die visie te vertalen in de juiste kleuren en materialen en een inrichting en winkelflow aangepast aan het specifieke pand.”

Vandaag zijn er 5 Ateliers Co-Pains, maar tegen het einde van het jaar wil Serge Lamoral 8 winkels hebben en in 2022 ambiëren we een vestiging in de stad Antwerpen. “Onze basisinrichting staat intussen echt op punt: patisserie is overal één van onze eerste blikvangers, want die geeft zin om te eten, en dus mag die toog iets luxueuzer worden uitgewerkt. Bossuyt-Lemmens ontwikkelde voor de hele winkel een mix van verschillende kleuren, materialen en structuren voor het interieur, en dat concept zit er ‘boenk’ op.”

Atelier co-pains
Atelier co-pains
Atelier co-pains
Atelier co-pains
Atelier co-pains
Atelier co-pains
Atelier co-pains
Atelier co-pains
Atelier co-pains
Atelier co-pains

Transformatie leidt tot betere resultaten

Ook over de uitvoering van de herinrichting horen we niets dan lof bij de jonge ondernemer: “Je merkt dat je vaklui in huis hebt. Alles wordt volgens de planning uitgevoerd, kleine incidentjes worden snel opgelost. Het is ongelooflijk hoe vlot het gaat: onze winkel in Rijkevorsel werd in amper twee weken getransformeerd naar het nieuwe concept. Onze klanten waren lovend over het resultaat. En we merken dat die winkel nu ook heel goed draait”, aldus Serge. 

“Wat ik trouwens ook belangrijk vind, is dat er geluisterd wordt naar onze franchisenemers die al winkelervaring hebben. Dan wordt er last minute nog iets aangepast om het werk handiger te maken. Denk aan een klapluikje om meer ruimte te maken om te passeren of een aangepaste opbergplek voor dozen. Bossuyt-Lemmens gaat echt veel verder dan het bedenken van een design en het uitvoeren van dat plan. We realiseren echt samen de best mogelijke winkel.”

Atelier co-pains
Atelier co-pains
Atelier co-pains
Atelier co-pains
Gelijkaardige realisaties
Madie's Broodway

Nieuwpoort



Bekijk dit project  
Cerise

Roeselare



Bekijk dit project  
Trattoria Della Mamma

Gent



Bekijk dit project  
The Bakery

Maasmechelen



Bekijk dit project  
Blijf op de hoogte van de laatste trends

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang maandelijks een update van onze nieuwste projecten en de laatste trends.