Bel ons nu 056 36 11 70

Food Trends: Connected Convenience

Het is niet omdat je als retailer een product verkoopt dat je niet aan dienstverlening kan doen. Wie het leven of het werk van zijn klanten vergemakkelijkt, mag zich aan trouwe, duurzame klantenrelaties verwachten. Detailhandelaars gaan daarom vaker oplossingsgericht denken. ‘Hoe kan ik de winkelervaring zo comfortabel mogelijk maken?’ Wachttijden vermijden, is er één van. Online bestellen zodat je zonder tijd te verliezen je spullen kan komen ophalen en meer tijd kan maken voor sociaal contact met de verkoper bijvoorbeeld. Huisgemaakte, gezonde, kant-en-klare maaltijden of bereidingen die makkelijk onderweg kunnen verbruikt worden, kunnen klanten evengoed tijd besparen.

Een andere manier om de winkelervaring comfortabeler te maken is door in te grijpen in het productgamma. Waarom geen verse halve broden of aangepaste porties bieden? Of producten thematisch organiseren, zodat ze snel alles wat ze nodig hebben kunnen vinden? Door het aanbod op voorhand streng te cureren, worden klant van eventuele keuzestress gespaard of van de zoveelste kopzorg rond wat er die avond weeral moet gekookt worden. In de toekomst zullen klanten meer luxe ervaren in goede service, dan in het bezitten van dingen. Zonder dat handelaars zich als persoonlijke butlers of dienaars hoeven te gedragen. Service moet vooral menselijk en laagdrempelig blijven.

Food Trends: Connected Convenience
Food Trends: Connected Convenience
Food Trends: Connected Convenience
De kans dat de gezinnen die je als detailhandelaar over de vloer krijgt uit twee ouders en twee kinderen bestaat, verkleint.
Food Trends: Connected Convenience
Food Trends: Connected Convenience
Food Trends: Connected Convenience

Dat consumenten het druk hebben komt vaak terug als oorzaak van trends. Het is dan ook een evolutie waar we niet om heen kunnen. Iedereen wil tijd kopen en zoekt naar tijdbesparende oplossingen. Voor de ene is dat onderweg eten of regelmatig kleine porties peuzelen zodat ze geen tijd verliezen aan eindeloze diners. Voor de andere is dat door 24/7 online zijn aankopen te kunnen voorbereiden of inspiratie te kunnen opdoen. Nog anderen willen gewoon gezond kunnen eten wanneer het hen uitkomt. Ontbijten kan vandaag tot 11u, een nachtelijk honger kan je enkel stillen met vettige snacks. Waarom? Er zijn genoeg mensen die in ploegen werken en graag om 16u willen ontbijten voor ze aan de slag gaan, of nachtraven die gezonde keuzes willen maken.

Ook demografische verschuivingen spelen een rol. Klassieke huishoudens verdwijnen. De groep singles in onze samenleving is nog nooit zo groot geweest. De grootste groep huishoudens in Europa bestaat uit één persoon. Een groei van 80% sinds de jaren tachtig. De kans dat de gezinnen die je als detailhandelaar over de vloer krijgt uit twee ouders en twee kinderen bestaat, verkleint. De groep alleenstaande ouders met één kind groeit daarentegen exponentieel net als de groep nieuw samengestelde gezinnen, die op hun beurt veel groter zijn. De traditionele porties zijn met andere woorden ook dringend aan vernieuwing toe. Een persoonlijke service op maat is wat veeleisende consumenten verwachten.

Food Trends: Connected Convenience
Food Trends: Connected Convenience
Food Trends: Connected Convenience
Food Trends: Connected Convenience

De Connected Convenience trend zet food retailers aan om de inrichting van hun zaak volledig te richten op een efficiënte beleving. Denk bijvoorbeeld aan toegankelijke koeltogen en -kasten die je meteen een overzicht bieden van de beschikbare producten of opstellingen waardoor men koopwaar makkelijk zelf kan nemen. Hoeken of eilanden waarop producten thematisch zijn uitgestald zijn ook een optie. Het interieur is vaak eenvoudig om afleiding te vermijden en eerder industrieel en lichtrijk. Duidelijkheid, eenvoud en zichtbaarheid zijn van groot belang.

andere interessante artikels voor u
FOOD
Bibac Plus Beurs in Antwerpen

Van 19 maart t.e.m. 22 maart vindt u ons terug op Bibac Plus, de beurs waar bakkers, slagers en traiteurs elkaar ontmoeten



Lees artikel  
FOOD
Food Trends: Food Labs

Winkelen is niet meer louter praktisch. In plaats van een tussenstop te zijn op weg naar huis, kan een winkel ook een bestemming op zich zijn.



Lees artikel  
FOOD
Food Trends: Blurred Concepts

De Blurred Concepts trend verwijst naar kruisbestuivingen. Naar anti-hokjes denken en naar elkaar toegroeien



Lees artikel  
Blijf op de hoogte van de laatste trends

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang maandelijks een update van onze nieuwste projecten en de laatste trends.

 
Deze website gebruikt cookies

Deze website gebruikt cookies. Sommige cookies zijn noodzakelijk om de website goed te doen functioneren en kan je niet weigeren als je deze site wil bezoeken. Andere cookies gebruiken we voor analysedoeleinden. Deze kan je weigeren indien je dit wenst.

Meer informatie over cookies